kütyük, autók, játékok

dbtech

Az első nagyszervíz utáni állapot

A legutóbbi, decemberi nagyszervíz alkalmával a következőket cserélték az autón:

 

Hátsó futómű összes szilent, első futóműben lengőkarok, kormányösszekötő. Szívótorkot cseréltek, turbó szívócsövet, illetve volt olajcsere kartergázszűrővel és gázolajszűrővel. Mivel az autóval nem megyek többet évente 15.000 km-nél, ezért minden évben tavasszal fogok olajat cserélni, két évente szűrőkkel együtt.

 

Az autót vezetni ég és föld, a futómű feszes és csendes lett (egy kivétellel, amit lentebb kifejtek), kormány nem lóg. Turbócső csere után a fütyülés nem szűnt meg, de sokkal csendesebb lett. Mivel olajat nem eszi, nem füstöl és az ereje is megvan, egyelőre a turbóhoz nem nyúlok.

 

A hibák, amiket még orvosolni kell:

  • kasztnimunka: rohad kicsit a küszöböknél, illetve az 5. ajtó lehet cserés is lesz, szakember még nem látta. Ajtók alja is rügyezik, látszik hogy német autó volt, átélt pár sós telet. Csomagtér ablak menthetetlen, veszek bontóból rozsdamentest,
  • Váltóban wandlert fel kell újítani, a lockup egyáltalán nem működik, illetve kicsit jobban csúsztat a kelleténél. Ezen kívül a váltóban az olajat le kell cserélni.
  • Hátsó futómű még mindig nagyon dübög kátyúknál, útbordáknál. Amikor futóműfelújításon volt az autó, a hídszilenteket jónak ítélte a szerelő, de el lehet öregedve, mert az okosok szerint ettől van a dübögő hang, mindenképp cserélni fogom, mert ez így lelombozó.

 

A fentieken kívül csak kisebb dolgok vannak, pl: első ajtók körül gumikéderek cseréje, BM54 rádiómodul végfok cseréje, bőrbelső felújítása, és egyéb apróságok.

 

Idén mindent megcsináltatok rajta, ez a terv.

Ő lenne az

Tegnap ott hagytam abba, hogy elhoztam az autót, amivel kapcsolatban alig voltak elvárásaim. Mindössze azt vártam tőle, hogy sose hagyjon cserben, tegye a dolgát csendben biztonságban békességben egészségben, vigye a családot A-ból B-be télen nyáron, mindennemű nesz nélkül mindezt úgy, hogy vigyorogjak minden be- és kiszálláskor. Szinte nulla igény egy 16 éves, öreg romtól, ami már eljutott a holdra, sőt, lassan tart visszafelé.

Tovább olvasom
Címkék: bmw autóim e39

BMW ABS jeladó

A következő volt a tünet, egyik pillanatról a másikra: Műszerfal nem mutatja a sebességet, a pillanatnyi fogyasztást. Világít a fék, az ABS és a DSC piktogramja, mint a karácsonyfa. Természetesen fékezésre nem kapcsol az ABS, és a kipörgésgátló sem működik.

Elvittem a szerelőhöz, egyből mondta, hogy mi lesz, de azért rádugta gépre. Bal hátsó ABS jeladó megment. Kicserélte, újra működik. 

Viszont felfedtünk egy új problémát: A bal hátsó rugóból le van törve egy fél karika!!! Hogy??? Meg miért???

Természetesen semmi tünete nincs, nem is értem. Cserélni kell, mielőtt csinál valami nagyobb gondot is...

Jelenlegi km állás: (na jó, decemberi..)

img_2618.jpg

 

Naigen, és erről a képről jut eszembe: Jobboldali ülésfoglaltságjelző kontakthibás, ezért világít a légzsáklámpa mikor ül benne vki. Nem mindig, de többször igen, mint nem. 

BMW e46 330D touring

Nnaszóval, tavaly ősszel eladtam az 5-öst. Kezemben a pénzzel és még egy kis pótlással, elkezdtem nézegetni a hahut. Nem kellett feltétlenül akkora autó mint az 5-ös volt, így aztán a kompakt katergóriába néztem szét. Régóta vágyok már egy kombira, egyrészt tetszik a forma, másrészt a praktikusságuk megkérdőjelezhetetlen. Nézegettem ford focust, megnéztem pár octaviát, de végül a sznob hülye fejem rábeszélt a "prémium" kategóriára. Két nagy favoritom volt: Volvo V50, ami lényegében egy ford focus, de valami iszonyat szép köntösbe bújtatva. Nekem nagyon tetszik.

Tovább olvasom
Címkék: bmw autóim e46

szeptemberi autóhelyzet

Jó rég nem írtam, eltelt egy egész évszak. Leírom, mi is történt ezalatt a vasakkal.

 

BMW:

Május végén volt egy nagyszervíz, ahol a következők történtek: Komplett hátsó futómű felújítás, első futóműben egy lengőkar itt, egy stabpálca ott, kormányművet kicsit feszesebbre húzták, hátha nem fog kotyogni. Előbb-utóbb viszont csere lesz, mert ez az utánhúzás csak tűzoltásnak jó. Motortartó és váltótartó bakokat cseréltek, váltóban volt egy pici olajfolyás, ez is megoldódott. 

 

Jelenleg hibamentes az autó, és az "új" futóművel élvezet lett menni vele. Viszont a munkámban épp szezon van, ezért nyáron alig használtam, ehelyett a kis futkározós nemkímélős citroent nyúztam.

Citroen:

Kicseréltem a hátsó futóművet, végeztem egy kis zajcsillapítást itt-ott, plusz olajcsere, szűrők cseréje. Vettem rá egy 14" gyári lemezfelni garnitúrát, szinte új nyárigumikkal.

Ezen kívül pedig csak használtam. Strapabíró egy kis dög ez, amit olyan érzés ugyan vezetni, mintha minden pillanatban meg akarna halni alattad végelgyengülésben, mégsem teszi. Csak megy, miközben sokszor nem is emlékszem mikor tankoltam bele utoljára, annyira keveset kér. Tettem bele elektromos ablakot és központi zárat, hogy mégiscsak legyen már benne valami kis extra, de ennyi, semmivel se több. 

Vannak még hibái: motortartó bak, első futómű és kormáűnymű környékéről zajol, könnyezik kicsit a motor valahol, de rajta vagyok az ügyön, a telet már hibamentesen akarom kezdeni vele.

Megjött a nintendo

 

Maga a konzol nagyon tetszik, bár úgy gondolom, a Nintendo sok lehetőséget nem ragad meg. Kevés az online szolgáltatás, ami van az pedig kb semmire sem jó. Buta a barátrendszer, és túlságosan zárt világú az egész. Mondjuk ez a Nintendora mindig jellemző volt. Ezen kívül viszont csakis pozitívum a cucc, nagyon szeretem.

Tegnap megvettem hozzá a Monster Hunter 4U-t, bele is tettem gyorsan kb 4 órát.

img_1646.JPG

Ez a 4 óra egyelőre arra volt elég, hogy az iszonyatos katyvaszt kicsit összerendezze a fejemben a játék körül. Régi kicsi 3DS-em van, Circle Pad nélkül, amivel elég kényelmetlen a játék, egyszerűen túl kicsi minden, és mivel a harcok gyors mozdulatokat követelnek, nincs egyszerű dolgom. (ráadásul ez az első játék amit a konzolon próbáltam, úgyhogy jól belenyúltam egyből a sűrűjébe). A kamerakezelés pedig borzasztó, bár megszokható.

Nagyon tetszik amúgy a játék, addiktív, gyönyörű és nagyon összetett, csak kapkodom a fejem. Jól megmutatja, hogy 400x240-es felbontásban is lehet szép, részletes játékot játszani, aminek öröm bejárni az egész világát, annyi a látnivaló benne. Sokat játszottam PC-n az elder scrolls sorozattal, engem valahogy arra emlékeztet és ez abszolút pozitívum. Az már látszik, hogy egy nagyon hosszú játék lesz. Én még mindig a tutorial résznél járok, ami nélkül szerintem nem is lehet mit kezdeni az egész játékkal, még így is rengeteg kérdés kavarog a fejemben. Szóval a játék nagyon nem egyszerű, de megtanulható, és ettől szép az egész, mert szinte kizártnak tartom hogy meg tudnám unni. Csak ajánlani tudom, megérte a pénzt :)

A következő játék tuti pokémon lesz, de addig ebbe még biztosan beletolok jópár órát.

süti beállítások módosítása